top of page

Revalidatie na een enkelverstuiking of enkeldistorsie

Wat is een enkelverstuiking of enkeldistorsie?

Een enkeldistorsie is een verstuiking van de enkel, die wordt veroorzaakt door overbelasting of verdraaiing. Het gebeurt wanneer de pezen en banden die de enkel verbinden, verrekt of beschadigd is.

Wat zijn de symptonen van een enkeldistorie?

De symptomen van een enkeldistorsie kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de verstuiking, maar meestal omvatten ze:

 • Pijn en zwelling in de enkel

 • Beperkte beweeglijkheid of bewegingsbeperking

 • Bruising en blauwe plekken

 • Instabiliteit of onzekerheid bij het staan of lopen


Wat zijn de complicaties van een enkeldistorie?

In sommige gevallen kunnen complicaties ontstaan na een enkeldistorsie, zoals:

 • Chronische instabiliteit: Wanneer de enkel niet volledig wordt hersteld, kan dit leiden tot chronische instabiliteit en verhoogt het de kans op herhaling.

 • Artritis: Als gevolg van beschadiging van het gewricht, kunnen ontstekingsreacties en degeneratieve veranderingen leiden tot artritis


Revalidatie na een enkelverstuiking of enkeldistorie

De verschillende stappen zijn;

 1. Stap 1: Ontstekingsbeheersing en pijnverlichting: Na een enkeldistorsie is het belangrijk om de ontsteking en pijn te beheersen. Dit kan worden bereikt door het aanbrengen van koude verpakkingen, het dragen van een enkelbrace en het nemen van pijnstillers. Het is ook belangrijk om de enkel te rusten en het gewicht erop te beperken totdat de pijn is afgenomen.

 2. Stap 2: Stabiliteit herstellen: Zodra de ontsteking en pijn zijn afgenomen, is het belangrijk om de stabiliteit van de enkel te herstellen. Dit kan worden bereikt door het uitvoeren van oefeningen die de spieren en pezen in de enkel versterken, zoals oefeningen met weerstandsbanden of gewichtjes.

 3. Stap 3: Bewegingsbereik herstellen: Eenmaal de stabiliteit is hersteld, is het tijd om het bewegingsbereik van de enkel te herstellen. Dit kan worden gedaan door het uitvoeren van verschillende types oefeningen

 4. Stap 4: Functionele activiteiten hervatten: Wanneer het bewegingsbereik van de enkel is hersteld, is het tijd om te beginnen met het hervatten van functionele activiteiten, zoals wandelen, joggen of sporten. Het is belangrijk om deze activiteiten rustig op te bouwen en te luisteren naar je lichaam om te voorkomen dat je te snel te veel doet en overbelasting veroorzaakt.

 5. Stap 5: Langdurige preventie: Tot slot is het belangrijk om de enkel te blijven versterken en beschermen, zodat de kans op een volgende enkeldistorsie wordt verkleind.
Comments


bottom of page