top of page

Revalidatie bij een rotator cuff tendinopathie of scheur

Wat is een rotator cuff tendinopathie of scheur?

Rotator cuff tendinopathie is een veel voorkomende aandoening die wordt gekenmerkt door pijn en beperkte beweeglijkheid in de schouder. Het is een aandoening van de rotator cuff, een groep van vier pezen die verantwoordelijk zijn voor het stabiliseren van de schouder.


Er zijn verschillende oorzaken van rotator cuff tendinopathie, waaronder overbelasting door het uitvoeren van repetitieve bewegingen, veroudering en traumatische verwondingen. Het kan ook het gevolg zijn van ontsteking of beschadiging van de pezen.


Wat zijn de symptomen van een rotator cuff tendinopathie?

Symptomen van rotator cuff tendinopathie kunnen variëren van matige pijn en stijfheid in de schouder tot hevige pijn die uitstraalt naar de arm en nek. Andere symptomen kunnen zijn beperkte beweeglijkheid, zwakte en instabiliteit van de schouder.

Hoe stelt men de diagnose van een rotator cuff tendinopathie?

Een diagnose van rotator cuff tendinopathie wordt meestal gedaan door middel van fysiek onderzoek en beeldvorming, zoals een MRI of een röntgenfoto. Er zijn ook speciale tests die kunnen worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen.


Revalidatie bij een rotator cuff tendinopathie of scheur.

Een effectieve behandeling van rotator cuff tendinopathie is afhankelijk van een combinatie van factoren, waaronder conservatieve behandelingen zoals kinesitherapie en medicijnen, en indien nodig, chirurgie.


Pijnbeheersing

Dit kan worden bereikt door het gebruik van pijnstillers, ontstekingsremmers en andere medicijnen.


Oefentherapie

Oefentherapie is een cruciale stap in de revalidatie van rotator cuff tendinopathie. Het doel is om de spieren en pezen rondom de schouder te versterken en te verbeteren, zodat ze beter in staat zijn om de druk en spanning te weerstaan die bij het bewegen van de schouder komen kijken.

De oefeningen kunnen bestaan uit isometrische oefeningen, rekoefeningen en oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van de beweeglijkheid en stabiliteit van de schouder.

  1. Isometrische oefeningen: Dit zijn oefeningen waarbij spierkracht wordt opgebouwd zonder beweging. Een voorbeeld is het drukken van een stok tegen een muur.

  2. Rekoefeningen: Dit zijn oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van de beweeglijkheid van de schouder. Een voorbeeld is het uitvoeren van cirkelvormige bewegingen met de schouder.

  3. Strek- en trek oefeningen: Dit zijn oefeningen gericht op het versterken van de rotator cuff en de omliggende spieren. Een voorbeeld is het heffen van gewichten boven het hoofd.

  4. Schouder stabiliteitsoefeningen: Dit zijn oefeningen gericht op het verbeteren van de stabiliteit van de schouder, waardoor de kans op verdere irritatie of beschadiging van de pezen en spieren wordt verminderd. Een voorbeeld is het uitvoeren van oefeningen met een theraband.


Functioneel trainen is de sleutel tot blijvend succes zonder te hervallen in het vroegere letsel.
Commentaires


bottom of page